Seasonally PICK UP!

Selamat datang ke dunia arak
Jepun yang tidak disangkakan


1.Apakah yang dimaksudkan dengan arak Jepun?
Istilah mudahnya adalah sejenis minuman yang dihasilkan daripada campuran beras dan air. Baiklah, apakah pengertian alkohol yang terhasil daripada yis? Pendek kata ianya adalah bir, wain dan sebagainya. Jika bir sinonim dengan gandum, wain sinonim dengan anggur, dengan itu arak Jepun adalah sinonim dengan beras... gabungan bahan-bahan mentah seperti bijirin dan buah-buahan bersama yis akan membentuk alkohol. Jepun adalah negara yang berasaskan beras. Terdapat pelbagai peringkat rasa arak Jepun mengikut kualiti beras yang dituai di seluruh negara.
2.Jenis arak Jepun
Terdapat pelbagai jenis arak dan hanya satu bahagian akan diperkenalkan. ‘Beras + gandum + air’ akan menghasilkan arak berperisa beras asli. “Nihonbashi junmaidaiginjou Kankuu gentei” adalah contoh bagi arak yang berperisa beras asli. Alkohol yang dicampurkan dalam bahan-bahan mentah arak berperisa beras ini juga terkenal dengan kebaikan baunya. Antaranya, “miya no yuki ukiyoe setto nihonshu” yang mempunyai keseimbangan rasa yang baik terhasil daripada kerja tangan yang teliti.
3.Rasa ditentukan oleh suhu
Arak jepun tidak mudah dibahagikan kepada sejuk dan panas. Saya akan memperkenalkan 4 bahagian zon suhu. Rasa buah boleh dinikmati di peringkat permulaan, suhu kira-kira 5~10℃ dalam keadaan sejuk. Sekiranya ia dipanaskan hingga suhu mencapai kira-kira 30~40℃, rasanya akan menjadi lembut. Jika suhu dinaikkan sehingga kira-kira 50℃, ia akan menghasilkan rasa pedas yang menonjol dan ketagihan rasa yang sempurna. Ia juga mencetuskan rasa yang kuat pada suhu bilik. Anda boleh menikmati arak Jepun yang sama dengan pelbagai aneka rasa mengikut keadaan suhu.
4.Bagaimana untuk membezakan rasa?
Anda seboleh-bolehnya ingin memilih rasa yang menepati jiwa dengan secepat mungkin. Walau bagaimanapun, seperti istilah “Isogabamaware” di Jepun, ia tidak mungkin boleh dipilih selain daripada mencubanya sendiri. Anda boleh menjadikan perkataan “nisbah menggilap” yang ditulis di label botol sebagai panduan. Kebanyakan beras mempunyai rasa bahagian tengah yang pekat dan rasa permukaan luar yang keras. Disebabkan itulah terdapat proses memotong “beras” dalam pembuatan arak Jepun. Semakin kecil angka, semakin kurang keras.
5.Senarai arak yang disyorkan
Baiklah, kami akan memperkenalkan senarai terlaris di KIX. “Nihonsakari junmaiginjou kinpaku-iri” atau “Senpuku jun kinpaku kinjoushu” sesuai dinikmati semasa sambutan Hari Halle. “Yoshino-gawa-kin hyoutan nihonshu” atau “daikinjou nihon'ningyou botoru” yang berbentuk labu sesuai dijadikan cenderamata dan pastinya memberikan impak yang besar. Anda tidak perlu risau kerana boleh memilih mengikut kemahuan dengan mengambil kira ciri mudah diminum atau jenama terkenal kerana kepelbagaian pilihannya. Ia juga boleh menjadi antara kenangan percutian terbaik dengan memilih arak berdasarkan nama yang menarik hati atau label yang unik!
JTCI
I run it, and this site is managed by Japan Trade Culture Inc.